Skip to main content

Belanjawan 2021 – Perkasa Ekonomi dan Prihatin Rakyat di Era COVID-19

Tema belanjawan 2021 iaitu ‘Teguh Kita, Menang Bersama’ sangat bertepatan dengan usaha kerajaan bagi memastikan belanjawan terbaharu ini dapat memulihkan kembali keadaan ekonomi yang terjejas di kala negara sedang hebat memerangi pandemic COVID-19. Belanjawan ini adalah kesinambungan dari pelbagai dasar pemulihan ekonomi yang telah diperkenalkan sebelum ini sepanjang negara menghadapi krisis COVID-19 iaitu Pakej PRIHATIN, PRIHATIN PKS TAMBAHAN, PENJANA dan KITA PRIHATIN.

Mahasiswa luar kampus terima sumbangan makanan YaPEIM dan UMP

Pekan, 15 Oktober 2020 -  Seramai 200 mahasiswa Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang tinggal di luar kampus dan tidak dapat pulang ke kampung halaman masing-masing telah menerima sumbangan makanan dalam program Foodbank 2.0 anjuran Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM).

Penyerahan sumbangan itu diserahkan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Dato’ Ts Dr. Yuserrie Zainuddin dan Pengurus YaPEIM Negeri Pahang, Nor Khalilah Hanaim Abdul Hamid. 

Pelajar baharu UMP daftar masuk asrama secara pandu lalu

Kuantan, 8 Ogos 2020 - Buat julung kalinya, Universiti Malaysia Pahang (UMP) menerima seramai 822 pelajar baharu program Diploma bagi sesi akademik 2020/2021 yang mendaftar asrama secara pandu lalu baru-baru ini.

Sebanyak enam program ditawarkan pada kali ini iaitu Diploma Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, Diploma Sains Komputer, Diploma Kejuruteraan Awam, Diploma Kejuruteraan Mekanikal, Diploma Kejuruteraan Kimia dan Diploma Kejuruteraan Elektrik (Elektronik Industri).

Pertandingan Chinese Bridge secara dalam talian buat kali pertama

Kuantan, 30 Mei 2020 - Buat pertama kalinya Institut Konfusius Universiti Malaysia Pahang (CI UMP) menganjurkan Pertandingan Chinese Bridge Peringkat UMP secara dalam talian (online) menggunakan aplikasi Zoom pada tahun ini berikutan daripada Pandemik COVID-19 yang melanda banyak negara pada ketika ini. 

PdP dalam talian kebiasaan baharu pelajar UMP

Pekan, 1 Jun 2020 - Pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) memulakan kelas maya sesuai dengan kebiasaan baharu dalam Pengajaran dan Pembelajaran Dalam Talian (PdP-DT) yang dilaksanakan mulai 1 Jun baru-baru ini.  

Barisan pensyarah turut memainkan peranan yang penting dalam memastikan semua pelajar dapat mengikuti norma baharu dalam PdP-DT.

142 UMP LO’s makes it a mission to send students home

Kuantan, 20 May 2020 - The fact that staff members who check on students so that only healthy people are allowed to board buses and regularly check travel documents and regularly contact the Royal Malaysian Police (PDRM) raises questions as to who they are.

They are among the 142 Liaison Officers (LOs) appointed by Universiti Malaysia Pahang (UMP) staff of various grades and positions.

They have played a key role in the success of the recent student evacuation operations.

Subscribe to COVID19