Skip to main content

Norazlin Minat Terokai Bidang Penyelidikan   

Pembangunan inovasi pada masa kini telah mendorong mahasiswa meningkatkan pemikiran kreativiti dalam menyelesaikan masalah dan keluar mencari jalan penyelesaian. Demikian pandangan mahasiswa Norazlin Hassan yang juga pelajar  Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Teknologi (Tenaga & Alam Sekitar).  Bagi beliau, seseorang mahasiswa itu perlu digalakkan untuk melibatkan diri dalam inovasi kerana ianya akan membangunkan generasi dan pemikir kreatif. Paling penting, inovasi dapat memberikan penyelesaian yang lebih baik untuk masa depan.

UMP welcomes 2104 new students

Kuantan, 2 September – A total of 2104 new students registered for degree in this 2018/2019 academic session. Registration took place at both University Sports Complex in UMP Gambang and at Student Activity Centre in UMP Pekan Campus. Earlier, 36 international students from United Kingdom, Yemen, Somalia, Egypt, Bangladesh, Syria, UAE, China and Tanzania registered to pursue their study in UMP. 

Mahasiswa UMP tanam 1000 pokok kurangkan kesan pemanasan global

Pekan, 5 September–Sebagai langkah mengurangkan kesan akibat pemanasan global dan penghijauan kampus, seramai 1000 mahasiswa Universiti Malaysia Pahang (UMP) berjaya menanam sebanyak 1000 pokok daripada spesies pokok Kelat Jambu Laut dan pokok Ketapang  dalam projek khidmat masyarakat bersepadu (myTREEvolution Integrated CSR)  di Laman Cendekia UMP Pekan hari ini.

Warga UMP Kibar Jalur Gemilang Semarakkan Bulan Kemerdekaan

Pekan, 20 Ogos – Semangat patriotik dan cintakan tanah air yang mendalam membangkitkan motivasi buat warga Universiti Malaysia Pahang (UMP) untuk menghiasi pejabat dengan Jalur Gemilang menjelang sambutan Hari Kebangsaan Malaysia yang tinggal beberapa hari lagi. Sepanjang bulan Ogos ini menyaksikan kibaran Jalur Gemilang menghiasi bangunan dan pejabat sebagai tanda ingatan dalam menyemarakkan sambutan bulan kemerdekaan.

Galak Mahasiswa Ceburi Bidang Keusahawanan

Pekan, 17 Julai - Mahasiswa yang masih lagi melanjutkan pengajian digalakkan menceburi bidang keusahawanan bagi melengkapkan diri dengan nilai tambah yang lain. Kerjaya itu dianggap sebagai satu bidang yang patut diceburi oleh mahasiswa walaupun tidak mempunyai kepakaran yang menyeluruh dalam usaha mengelakkan pengangguran.

Subscribe to Campus Life