Skip to main content

PISAH app monitors quarantined individuals due to Covid-19

PEKAN, 24 June 2021 - Since the Covid -19 outbreak began, various efforts have been enforced by the government in combating its spread in order to break the chain of infection.

For example, the use of wristbands to individuals who need to be quarantined to restrict their movement.

Currently, we can see that special teams will make inspections to monitor individuals who undergo mandatory quarantine at homes.

‘Dunia Milik Anda’ suntik inspirasi buat mahasiswa UMP

PEKAN, 18 Jun 2021 - Program Titipan Hasrat ‘Dunia Milik Anda’ dilihat sebagai wardah dalam membakar semangat dan memberi inspirasi buat mahasiswa terutamanya penerima Insentif Kecemerlangan Platinum Yayasan UMP dan Skuad UMP dalam menempuh peperiksaan. 

Program yang dikendalikan secara dalam talian  menerusi aplikasi Zoom itu disampaikan oleh Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan UMP dan Pengarah Eksekutif, KLCC Urus Harta Sdn. Bhd., Ts. Izwan Hasli Mohd Ibrahim.

Pusat Kompetensi UMP memperkasa pendidikan dan latihan bidang Teknologi Kejuruteraan Kimia dan Proses

Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) yang ditubuhkan pada 1961 dan mempunyai ahli dari 38 negara menyatakan pelajar abad ke-21 perlu dilengkapkan dengan kemahiran yang sesuai untuk berjaya dalam persekitaran kerja yang sentiasa berubah dan berteknologi tinggi. Selain itu, pelajar juga harus berupaya untuk mengekal dan meningkatkan kemahiran mereka untuk terus berdaya maju. 

Aplikasi PISAH bantu pemantauan individu yang dikuarantin akibat Covid-19

PEKAN, 24 Jun 2021 - Sejak negara mula dilanda wabak Covid-19, pelbagai usaha dilaksanakan pihak kerajaan dalam memerangi penularan wabak ini demi memutuskan rantaian jangkitan pandemik ini. Contohnya, pemakaian gelang kepada individu yang perlu dikuarantin  bagi menyekat  pergerakan individu selepas mereka dikenal pasti sebagai individu yang terbabit untuk menjalani tempoh kuarantin.

UMP research recognised for special awards in MTE

PEKAN, 18 June 2021 - A lecturer of the Faculty of Computing (FK), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Associate Professor Ts. Dr. Mazlina Abdul Majid bagged a gold medal and a special award for the Turkish Inventors and Innovators Network Award category through her research titled PISAH Covid Patient Tracking System at Home.

Pentadbir Unggul: Pemikiran, Kompetensi dan Identiti

Pentadbir berperanan menjayakan aspirasi sesebuah universiti di Malaysia. Komitmen ini menuntut agar pentadbir mestilah memiliki ciri-ciri unggul untuk memastikan agenda institusi tercapai dengan berkesan. Pentadbir sebagai seorang penjawat awam turut menggalas tugas yang berat untuk menjayakan usaha transformasi pentadbiran terhadap peningkatan kecekapan dan keberkesanan hasil dalam memenuhi keperluan pelanggan.