Skip to main content

Pelajar UMP kembali ke kampus, proses berjalan lancar

KUANTAN, 15 Oktober 2021 - Proses kemasukan pelajar ke kampus UMP berjalan lancar hari ini apabila semua pelajar dan ibu bapa memberi kerjasama mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Seramai 350 orang pelajar kembali ke kampus pada hari pertama hari ini dan ia akan diikuti seramai 1,200  yang dijangka pulang pada hari Sabtu dan Ahad ini. 

FiMiEX 2021 highlights students’ talents in product design

KUANTAN, 30 September 2021 - FIM Innovation Exhibition (FiMiEx) 2021 is seen as a platform to highlight students’ talents in institutions of higher learning, school students and the community in commercial product design as preparation before participating in recognised and prestigious innovation expos.

Revolving around COVID-19, FiMiEX 2021 is in line with the indicators in 17 Sustainable Development Goals (SDGs) themed Better, Cheaper and Faster Solutions.

1,528 pelajar baharu kini merupakan sebahagian keluarga UMP

KUANTAN, 8 Oktober 2021 – Seramai 1,528 pelajar baharu yang mendaftar bagi mengikuti pengajian di peringkat ijazah sarjana muda di Universiti Malaysia Pahang (UMP) bagi sesi akademik 2021/2022 kini merupakan sebahagian keluarga besar UMP.

Mereka ini  terdiri daripada ahli lembaga pengarah universiti, pihak pengurusan, pensyarah, pakar bidang, penyelidik, pentadbir, pelajar dan alumni.

UMP peroleh Geran Penjana KPT-CAP bantu graduan

KUANTAN, 8 Oktober 2021 – Universiti Malaysia Pahang (UMP) melalui Pusat Perhubungan Alumni dan Kebolehpasaran Graduan berjaya memperoleh geran Penjana KPT-Career Advancement Programme (CAP)@State yang berjumlah RM2,587,200.
 
Menurut Pengarah Pusat Perhubungan Alumni dan Kebolehpasaran Graduan, Ir. Ts. Dr. Siti Zubaidah Sulaiman, penjana KPT-Career Advancement Programme (CAP)@State merupakan salah satu inisiatif kerajaan dalam usaha mengurangkan lambakan graduan tanpa pekerjaan ketika pandemik Covid-19. 
 

FiMiEX 2021 tonjol bakat pelajar dalam reka cipta produk

KUANTAN, 30 September 2021 - FIM Innovation Exhibition (FiMiEx) 2021 dilihat sebagai medan dalam menonjolkan bakat pelajar di institusi pengajian tinggi, pelajar sekolah dan masyarakat dalam reka cipta produk komersial sebagai satu persiapan sebelum peserta mengambil bahagian dalam ekspo inovasi yang diiktiraf serta berprestij.

FiMiEX 2021 berfokuskan COVID-19 selaras dengan petunjuk matlamat pembangunan mampan 17 Sustainable Development Goals (SDGs) yang bertemakan Better, Cheaper and Faster Solutions.

3 pasangan kembar kongsi kegembiraan terpilih masuk UMP

PEKAN, 9 Oktober 2021 – Tiga pasangan kembar berkongsi kegembiraan apabila terpilih menyambung pengajian bagi pendaftaran pelajar baharu sesi 2021/2022 di Universiti Malaysia Pahang (UMP).  

Kehadiran pasangan kembar itu telah mencuri perhatian semasa sesi Minggu Induksi Siswa (MIND’S) yang diadakan secara dalam talian menerusi Facebook UMPMalaysia baru-baru ini.  

RIMAU Virtual Challenge 2021 kumpul dana RM28,036 untuk pembangunan Kolej Kediaman Mawaddah UMP

PEKAN, 11 Oktober 2021 – RIMAU Virtual Challenge 2021 yang dianjurkan oleh Yayasan UMP berjaya mengumpul dana berjumlah RM28,036 bagi pembangunan Kolej Kediaman Mawaddah di dalam kampus Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Pekan. 
 
‘Virtual Challenge’ atau cabaran maya ini merupakan salah satu inisiatif Yayasan UMP kepada untuk UMP bagi mengumpul dana setiap tabung dan endowmen dalam usaha membantu pelajar dan golongan yang memerlukan.

Academic session is around the corner, UMP students are excited to return to campus

PEKAN, 5 October 2021 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) students will return to the campus in stages starting 15 October following the announcement on the operation of higher education institutions (HEIs) by the Minister of Higher Education, Yang Berhormat Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad recently.

UMP students gave a positive reaction and they were excited to return to the campus.