Skip to main content

Manfaat MySejahtera untuk kajian Long COVID

Beban COVID-19 bukan sahaja terletak kepada bilangan kes baharu, bilangan pesakit yang masuk ke hospital dan kematian tetapi juga pesakit Long COVID.

Saya dan pakcik saya mengambil keputusan untuk menziarahi ahli keluarga kami di penghujung bulan November yang lalu.

Selepas beberapa hari, saya dapat merasakan simptom-simptom seperti demam, batuk, sakit tekat dan yang lain-lain, menunjukkan seperti saya mengalami COVID-19.

UMP Gambang Campus closes temporarily from 13 to 26 November

PAYA BESAR, 13 November 2021 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) has temporarily closed all its operations at UMP Gambang Campus to curb the spread of COVID-19, especially on the campus from 13 to 26 November 2021.

Following this announcement, all university staff at UMP Gambang Campus must work from home (WFH). This does not include the frontliners (health and non-health workers who manage COVID-19 containment and control) such as health, safety, enforcement, student affairs and campus maintenance.

Varian Delta akan terhapus sekiranya rantaian jangkitan dibendung

Proses evolusi bagi virus SARS-CoV-2 berlaku dengan amat pantas. Sejak tercetusnya pandemik pada tahun lalu, berbagai-bagai varian yang baharu telah muncul melalui proses mutasi. Terkini, seluruh dunia telah digemparkan dengan kemunculan varian Delta atau B.1.617.2 yang tidak pernah diundang. Sejak varian ini mula dikesan di India pada Disember 2020, ia telah tersebar ke seluruh pelosok dunia meliputi lebih 98 negara dalam tempoh hanya sebulan.

Subscribe to COVID19