Skip to main content

UMP terima lantikan pentauliahan pusat latihan Bosch Rexroth Academy

JERMAN, 17 April 2023 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) terima pentauliahan UMP Bosch Rexroth Academy sebagai pusat latihan program persijilan IR4.0 Industrial Automation dan Control & Drive.

Dalam program itu, Naib Canselor UMP, Profesor Dato’ Ts. Dr. Yuserrie Zainuddin hadir menerima lantikan daripada Pengarah Bosch Rexroth Academy, Mark Endress dan Ahli Lembaga Eksekutif dan Timbalan Presiden Eksekutif Bosch Rexroth AG, Thomas Donato. 

Kerjasama strategik UMP dan Briged Tenggara PGA dalam memanfaatkan kepakaran dan inovasi

PEKAN, 25 Mac 2021 – Universiti Malaysia Pahang (UMP) berkongsi kepakaran dalam bidang teknologi dan inovasi bersama Briged Tenggara Pasukan Gerakan Am (PGA) dalam penciptaan alat yang mampu membantu pihak anggota pasukan keselamatan menjalankan tugas dan tanggungjawab terhadap negara dengan lebih efisien.

Bersempena Sambutan Hari Polis Ke-214 baru-baru ini, UMP menerima kunjungan delegasi PGA dan lebih yang bermakna telah berlangsungnya kerjasama yang dimeterai antara UMP dan PGA. 

Ts. Dr. Roshahliza invents smart solar irrigation system for areas without electricity

A researcher from the Faculty of Electrical and Electronic Engineering Technology (FTKEE), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Ts. Dr. Roshahliza M Ramli, 38, has invented a small-scale and portable smart solar irrigation system for use in areas without electricity. 

According to this Kuala Lumpur native, the system can be monitored and used from afar using the Wi-Fi communication system from a smartphone app.

“This research was started in 2018 for the first slightly larger prototype.

Covid-19: Manfaatkan masa dan peluang tambah nilai pelajar

KUANTAN, 12 Mac 2021 – Kerja separuh masa atau sambilan bukanlah suatu situasi asing bagi pelajar universiti yang rata-rata ingin mencari pendapatan sampingan bagi menampung perbelanjaan harian. Ia juga bertujuan untuk mengutip pengalaman yang sangat berharga untuk dijadikan modal bagi memperoleh pekerjaan sebenar sebaik tamat pengajian nanti.

Ts. Dr. Roshahliza cipta sistem pengairan solar pintar untuk kawasan yang tiada sumber elektrik

Penyelidik dari Fakulti Teknologi Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FTKEE), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Ts. Dr. Roshahliza M Ramli, 38, teleh mencipta sistem pengairan solar pintar dalam skala kecil dan mudah digerakkan untuk ditempatkan di kawasan yang tiada sumber elektrik. 

Menurut anak jati Kuala Lumpur ini juga, sistem tersebut dapat diawasi dan digunakan secara jarak jauh dengan menggunakan sistem komunikasi Wi-Fi daripada aplikasi telefon pintar.

Manfaatkan teknologi kesan kebocoran paip dalam masa 1 minit

PEKAN, 12 November 2020 – Masalah kebocoran paip, kecurian air dan sebagainya ketika pengagihan air kepada pengguna sering berlaku.

Selain itu, terdapat juga sistem rangkaian paip air induk (transmission system) yang mengalami kebocoran disebabkan bencana alam dan juga paip-paip yang sudah berumur (ageing) sehingga mengakibatkan ketidakstabilan bekalan air ke tangki-tangki simpanan air.

Subscribe to FTKEE