Skip to main content

Pembangunan Makanan Tenusu Tangani Penyakit Barah dan Diabetis

Kuantan, 27 Februari – Sekumpulan penyelidik Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang terdiri daripada pensyarah serta mahasiswa Fakulti Sains & Teknologi Industri (FSTI) mengkaji cara menangani penyakit barah dan diabetis melalui pembangunan makanan tenusu (functional dairy food).

Jualan Buku Terbesar Karnival Big Bad Wolf kini di UMP

Kuantan, 28 Februari – Digelar sebagai karnival jualan buku terbesar Big Bad Wolf kini kembali dengan menawarkan lebih daripada 500 ribu naskhah buku untuk penggemar buku di negara ini.  Berlangsung selama 11 hari bermula hari ini di Dewan Kompleks Sukan Universiti Malaysia Pahang (UMP) merupakan lokasi pertama jualan buku Big Bad Wolf  dalam tahun 2019. 
 

Perniagaan Makanan Oden Mahasiswa UMP jadi tumpuan

Kuantan, 27 Februari- Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Begitulah perumpamaan yang sesuai dikaitkan dengan kehidupan mahasiswa Sarjana Kejuruteraan Kimia Universiti Malaysia Pahang (UMP) , Mohd Nazarni Che Isa,30, yang kini popular dengan perniagaan makanan viral Oden.

Kumpulan Zafreen Mahasiswa UMP Rangkul Juara Nasyid

Bangi, 24 Februari - Kumpulan Zafreen dari Kelab Nasyid Baraqah Beggers Universiti Malaysia Pahang (UMP) merangkul juara dalam Pertandingan Festival Nasyid IPTA/S (FESNAIS 2019) bertemakan ‘Nilai Kemanusiaan’ yang berlangsung di DECTAR Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) baru-baru ini.

Kumpulan yang terdiri dalam kalangan mahasiswa Kolej Kediaman 5 UMP Pekan ini   membawa pulang hadiah wang tunai RM2000 berserta trofi kemenangan. Lebih membanggakan kumpulan ini turut merangkul Anugerah Khas FESNAIS Vokal Berkumpulan Terbaik.

Komited laksana program pembangunan sosioekonomi

UMP Advanced terus memainkan peranan sebagai ejen perubahan dalam membantu meningkatkan taraf sosioekonomi masyarakat menerusi penawaran pelbagai program jangka pendek termasuk program kompetensi dengan kerjasama pelbagai pihak sama ada agensi awam ataupun swasta.

Bakal Graduan Miliki Ilmu Pengurusan dan Teknikal dalam Program Kejuruteraan Perniagaan UMP

Universiti Malaysia Pahang (UMP) sebagai universiti teknologi lima bintang bertaraf dunia cukup dikenali dalam menawarkan program berteraskan Kejuruteraan dan Teknologi yang berkualiti dan diiktiraf. UMP juga merupakan destinasi pendidikan tinggi pilihan pelajar lepasan sekolah dan golongan bekerjaya untuk melanjutkan pengajian di peringkat Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Sarjana dan Kedoktoran.

500 Sertai Larian Amal UMP untuk Misi Kemanusiaan Palu

Kuantan, 23 Februari - Sebagai usaha bagi mengumpul dana bagi menjayakan Misi Kemanusiaan Palu di Indonesia, Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (JHEPA) mengadakan Program Palu Charity Run. Program yang bermula seawal 7 pagi itu berlangsung di perkarangan Komplek Sukan UMP Kampus Gambang yang dirasmikan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Dato Dr. Yuserrie Zainuddin.

Pentadbir UA Perlu Berwibawa Dalam Pengurusan Termaju

Pekan,  21 Februari- Golongan Pentadbir Universiti Awam (UA) perlu segera mengadaptasi perubahan bersesuaian dengan landskap pentadbiran Universiti Awam masa kini yang telah banyak mengalami perubahan rentetan fenomena Revolusi Industri 4.0. Sesebuah Universiti itu juga perlu mempunyai sumber manusia berpengetahuan dan berkemahiran tinggi agar daya saing dapat diperkasakan.

Mahasiswa UMP gigih kumpul sumbangan bantu mangsa gempa bumi Palu

Kuantan, 19 Februari- Prihatin dengan nasib mangsa tragedi gempa bumi dan tsunami yang melanda Kota Palu di Indonesia pada 28 September tahun lalu, sukarelawan Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang digerakkan oleh Gerakan Pengguna Siswa (GPS) dengan kerjasama Persatuan Pelajar Kejuruteraan Kimia (CHEST)  menganjurkan program Misi Kemanusiaan Palu untuk membantu meringankan beban mangsa di sana.