Skip to main content

Replication Seminar on Sustainable Development

KUANTAN, 27 July 2021 - MYSUN-UMP, one of the partners under an international grant co-funded by Erasmus+ Programme of European Union via a project known as Malaysia Sustainable University Campus Network (MYSUN), successfully organised a replication seminar based on training for trainers (TOT) of MYSUN project.

UMP research on COVID-19 genome published for world reference

KUANTAN, 19 July 2021 - The study by Universiti Malaysia Pahang (UMP) with the COVID-19 Host Genetics Initiative on human genome sequencing titled Mapping the Human Genetic Architecture of COVID-19 is now published in Nature, which reveals the findings of 13 human genome loci associated with COVID-19 infection worldwide.

These include six loci that are not reported in previous COVID-19 human genomic studies.

Jothi Letchumy terima biasiswa bakal sambung pengajian ke UK

PEKAN, 26 Julai 2021– Graduan Sarjana Muda Kejuruteraan Mekatronik, Universiti Malaysia Pahang (UMP), Jothi Letchumy a/p Mahenda Kumar, 28, bakal ditawarkan menyambung pengajian di peringkat Sarjana (MREs/PhD) di Imperial College London, United Kingdom pada bulan Oktober depan setelah menerima biasiswa untuk sebahagian yuran serta elaun sara hidup daripada pihak  Imperial College London.

Manakala Yayasan Tunku Abdul Rahman (YTAR) pula akan menaja bayaran baki yuran pengajian beliau bagi menyambung pengajian nanti.

UMP edar 109 sumbangan daging korban sambut Aidiladha

PEKAN, 22 Julai 2021 – Pusat Islam dan Pembangunan Insan (PIMPIN), Universiti Malaysia Pahang (UMP) baru-baru ini melaksanakan program Ibadah Korban dan Akikah dengan mengorbankan lima ekor lembu di UMP Pekan bagi mengimarahkan suasana Aidiladha.

Program dijalankan dengan mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan bagi membendung penularan Covid-19.

Pendekatan Model Keju Swiss dalam mengekang penularan Pandemik Covid-19

Kerajaan sentiasa konsisten dalam membendung penularan bagi menamatkan pandemik Covid-19 di Malaysia menerusi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan. Inisiatif ini bertujuan untuk mencapai keimunan kelompok dalam kalangan rakyat dan juga bukan warganegara yang sedang menetap di negara ini. Sekiranya pandemik Covid-19 tidak dapat dikawal, negara berisiko untuk berhadapan dengan keruntuhan sistem kesihatan. Walau bagaimanapun, para saintis menyatakan bahawa vaksinasi sahaja tidak mampu untuk menghalang penularan pandemik global ini.

Hasil penyelidikan UMP berkaitan genom Covid-19 diterbitkan untuk rujukan dunia

KUANTAN, 19 Julai 2021 - Hasil kajian penyelidikan Universiti Malaysia Pahang (UMP) bersama pihak COVID-19 Host Genetics Initiative berhubung penjujukan genom manusia yang bertajuk ‘Mapping the Human Genetic Architecture of COVID-19’  kini diterbitkan dalam jurnal  Nature yang mendedahkan penemuan 13 lokasi genom manusia yang berkaitan dengan jangkitan COVID-19 di seluruh dunia.

10 pemandu UMP tunai tanggungjawab sukarelawan

PEKAN, 17 Julai 2021 - Setiap profesion dan setiap individu daripada pelbagai latar belakang kerjaya memainkan peranan dalam memerangi ancaman virus COVID-19 demi memastikan rakyat dan negara sentiasa berada dalam keadaan selamat sejahtera.

Selain petugas kesihatan dan keselamatan, terdapat juga kumpulan adiwira atau hero yang turut sama menyokong usaha dan menyumbang bakti ketika negara masih dilanda penularan pandemik COVID-19.