Skip to main content

Arwah Mohd Azemi dinaikkan pangkat Pengawal Keselamatan Kanan

PAYA BESAR, 30 Disember 2021 – Pengawal Keselamatan, Allahyarham Mohd Azemi Yunus, 40 yang meninggal dunia setelah mengidap kanser usus pada  Oktober lalu diberikan kenaikan pangkat secara Time-Based daripada gred KB19 ke KB 22 sebagai menghargai khidmat bakti beliau.

Pemberian kenaikan pangkat secara Time-based itu berdasarkan kecemerlangan bagi kumpulan pegawai kumpulan pelaksana yang telah berkhidmat selama 13 tahun.

Sistem SMART Aqua pantau kualiti air hasilkan udang karang berkualiti

PEKAN, 29 Disember 2021 – Spesis Udang Cherax Quadrinacatus atau juga dikenali sebagai Udang Karang (Lobster) Air Tawar bukan asing lagi bagi peminat makanan laut untuk menikmatinya walaupun harganya yang tinggi di pasaran. 

Permintaan yang tinggi di Malaysia turut mendorong dan melahirkan ramai pengusaha dan penternak udang karang air tawar. 

Persatuan Wanita UMP (Matahari) agih sumbangan kepada 34 ahlinya

PAYA BESAR, 22 Disember 2021 - Cakna terhadap nasib mangsa banjir, Persatuan Wanita Universiti Malaysia Pahang (Matahari) menyampaikan bantuan kepada 34 orang ahli persatuan yang terjejas akibat banjir di sekitar Kuantan.

Antara sumbangan yang diserahkan termasuklah barangan keperluan harian dan makanan.

Sumbangan telah disampaikan oleh Pensyarah Kanan, Fakulti Pengurusan Industri (FPI) merangkap Presiden Persatuan Wanita UMP (Matahari), Datin Dr. Mazita Mokhtar dan beberapa orang ahli jawatankuasa Persatuan Wanita Matahari.

Persediaan Ekosistem Pembelajaran Program Minyak dan Gas yang Lestari

Industri minyak dan gas merupakan pemacu utama kepada pembangunan ekonomi negara. Namun, industri ini juga sering kali dilabel tidak mesra alam dan lestari. Pada tahun 2020, Malaysia telah mencatat 7.98 tan gas karbon dioksida per kapita dengan pertambahan kadar purata tahunan sebanyak 3.87 peratus. Sudah pasti statistik ini disumbangkan oleh industri minyak dan gas negara. 

Lebih 300 sukarelawan UMP bantu pembersihan sisa banjir

KUANTAN, 28 Disember 2021 - Ekoran timbunan sampah sarap di hadapan rumah yang berisiko mengancam kesihatan penduduk, aktiviti sukarelawan pascabanjir  yang berlangsung baru-baru ini di Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) Sungai Pandan Taman Bukit Rangin Aman memberi tumpuan terhadap pembersihan dalam rumah dan sekitar kawasan perumahan ini.

Pelajar UMP guna aplikasi Adab@UMP tunai kupon Food@Campus

KUANTAN, 29 Disember 2021 – Seiring dengan hasrat universiti ke arah kampus digital, pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) bakal mengadaptasi kemudahan UMP Kasih iaitu Kupon Makan untuk pelajar yang kesempitan menggunakan aplikasi Adab@UMP bagi membolehkan mereka mendapatkan makanan secara percuma bagi yang layak di kafeteria kampus. 

Terdapat sembilan inisiatif atau kupon disediakan di bawah Food@Campus Keluarga Malaysia Keluarga UMP. 

UMP hantar sukarelawan fokus operasi pembersihan dan agihan bantuan

MENTAKAB, 27 Disember 2021 - Dengan memfokuskan kepada operasi pembersihan dan pengagihan bantuan, seramai 100 sukarelawan Universiti Malaysia Pahang (UMP) berkampung selama dua hari bagi membantu membersihkan rumah pelajar dan kejiranan di Taman Mentakab Indah yang terjejas teruk akibat bencana banjir baru-baru ini.

Menyedari masalah gangguan air di lokasi yang terjejas banjir, UMP turut membawa bersama sebanyak tujuh tangki air milik universiti bagi menjalankan kerja-kerja pencucian. 

Jasa ‘Yo’ dikenang terima penghargaan UMP

KUANTAN, 27 Disember 2021- Dua individu bernama ‘Yo’ menerima penghargaan daripada Universiti Malaysia Pahang (UMP) atas jasa dan pengorbanan setelah menyelamatkan sebuah keluarga mangsa banjir yang tinggal di Tanah RTK Ekonomi Sri Damai dalam bencana banjir yang melanda Pahang baru-baru ini.