Skip to main content

UMP tuan rumah Penganjuran Kejohanan Sukan MASUM Fasa 1

KUANTAN, 24 Mac 2022 - Setelah dua tahun Kejohanan Sukan MASUM tidak dapat dijalankan, kini karnival sukan MASUM Fasa 1 dijalankan secara bersemuka melibatkan penganjuran pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Universiti Malaysia Pahang (UMP) sebagai tuan rumah. 

Kolaborasi UMP dan industri dalam ICT dan ekonomi digital

PEKAN, 22 Februari 2021- Revolusi Perindustrian (IR) 4.0 yang kian pesat kini menjadi faktor utama perubahan terhadap dunia pekerjaan.

Kolaborasi Industri-Akademia (IAC) mampu menggalakkan kerjasama yang lebih erat antara kedua-duanya dalam membangunkan silibus kurikulum, penempatan industri, latihan dan kepakaran.

Menteri Pengajian Tinggi bertemu mahasiswa dan pensyarah UMP bincang PdP Pasca Covid-19

Kuantan, 14 Jun 2020 – Kunjungan Menteri Pengajian Tinggi, Yang Berhormat Dato’ Dr. Noraini Ahmad bersama delegasi Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) baru-baru ini adalah bagi memberi peluang mahasiswa UMP untuk menyalurkan pandangan, cadangan dan mendapatkan maklum balas secara terus berkaitan isu semasa berkaitan pasca COVID-19 khususnya dalam Pengajaran dan Pembelajaran (PdP).

Menteri KPT Tinjau Kesiapsiagaan UMP Tangani Penularan Covid-19

Kuantan, 10 April- Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Dr. Noraini Ahmad berkunjung ke kampus Universiti Malaysia Pahang (UMP) baru-baru ini bagi meninjau kesiapsiagaan UMP menangani ancaman penularan wabak penyakit Covid-19 yang melanda negara ketika ini. Turut sama menyertai kunjungan tersebut adalah Timbalan Menteri Kewangan II merangkap Ahli Parlimen Paya Besar, YB Tuan Mohd Shahar Abdullah.

"Calculus Is a Piece of Cake!" - MOOC tawar pembelajaran lebih fleksibel

Umum sedia maklum dengan kepesatan teknologi pada masa kini. Arus teknologi yang pesat membangun mencipta 1001 peluang kepada semua pihak yang bijak mencari ruang. Jika dilihat secara sepintas lalu, siapa sangka pembelian barangan yang dahulunya dilakukan secara fizikal, kini, hanya boleh dilakukan dengan menggunakan aplikasi mudah alih pada peranti pintar. Sektor pendidikan turut tidak terkecuali. Ayuh kita singkap ciri-ciri pembelajaran yang dipraktikkan sebelum tercetusnya ledakan internet dan teknologi.

Subscribe to KPT