Skip to main content

NC lancar Dasar Ekosistem Mesra OKU UMP (DAMAI)

KUANTAN, 3 Ogos 2021 – Dasar Ekosistem Mesra OKU (DAMAI UMP) yang dilancarkan baru-baru ini merupakan platform bagi Universiti Malaysia Pahang (UMP) berkongsi manfaat teknologi kepakaran dan menghulurkan persaudaraan sejagat dalam membudayakan komuniti ekosistem mesra orang kelainan upaya (OKU).

Ia membuktikan komitmen UMP terhadap pelaksanaan pendidikan inklusif bagi golongan OKU di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) selaras dengan slogan UMP iaitu ‘Teknologi untuk Masyarakat’.
 

Santuni warga OKU untuk kesejahteraan dan kebahagiaan – Profesor Dr. Ruzita

KUANTAN, 24 Mac 2021- Siapa sangka dilahirkan dalam keadaan sempurna seseorang itu tidak mustahil bergelar orang kelainan upaya (OKU) apabila ditimpa musibah.
Begitulah kisah yang dikongsikan oleh Ketua Unit Kelainan Upaya, Universiti Islam Antarabangsa (UIAM), Profesor Dr. Ruzita Mohd. Amin.
Beliau akur dengan takdir Allah apabila diserang demam sehingga mendapat penyakit polio yang menyebabkannya lumpuh kekal sejak kecil.

Golongan OKU bangkit bersemangat diberi perhatian

PEKAN, 2 Disember 2020 - Siapa sangka dilahirkan dalam keadaan sempurna namun bergelar Orang Kurang Upaya (OKU) pada usia 28 tahun selepas terlibat dalam kemalangan sehingga menyebabkan kehilangan kaki kirinya.

Bagi Fazil Khalid yang merupakan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat  Universiti Malaysia Pahang (UMP) berkata, tragedi kemalangan jalan raya 14 tahun lalu itu sememangnya menjadi kenangan pahit buat dirinya.

Kemudahan Stesen Wuduk dan Kit Kerusi Roda Bermotor di Masjid UMP

Kuantan, 21 September- Bagi mengatasi masalah golongan istimewa yang sukar mengambil wuduk seperti orang kelainan upaya (OKU), warga emas serta pengunjung yang berkeperluan bergerak menuju ke tempat wuduk di masjid Universiti Malaysia Pahang (UMP), sepasukan penyelidik UMP membangunkan stesen wuduk yang dilengkapi dengan sistem pengaliran air yang boleh diakses pengguna kerusi roda bermotor.

PIMPIN anjur Bengkel OKU Al-Quran : Teknik Bahasa Isyarat & Braille

Kuantan, 26 Mac – Prihatin dengan nasib golongan orang kurang upaya (OKU), Pusat Islam dan Pembangunan Insan (PIMPIN) Universiti Malaysia Pahang menganjurkan bengkel khas untuk orang ramai termasuk insan kurang upaya dari segi pendengaran dan penglihatan mempelajari teknik bahasa isyarat dan Braille.

Subscribe to OKU