Skip to main content

Pandemik Covid-19 didik manusia tentang hidup beretika

Sedar tak sedar kita telah mempraktikkan norma baharu dalam kehidupan kita sehari-hari hampir setahun. Umum menyedari bahawa dalam mengekang Pandemik Covid-19 dari terus merebak di negara ini, orang ramai dikehendaki mengamalkan penjarakan fizikal, memakai pelitup muka, sentiasa membasuh tangan, duduk di rumah bersama keluarga jika tidak ada hal penting serta mengelakkan dari tempat sesak dan sempit.

Kekal istiqamah di akhir Ramadan

Kita  telah  pun  berada  di fasa yang  terakhir Ramadan. Biar pun kita masih diuji dengan  kehadiran virus Covid-19, namun ia bukanlah penghalang untuk  kita terus kekal cemerlang dalam menyempurnakan ibadat puasa dan ibadat-ibadat  lain  khususnya di akhir Ramadan ini. 

Engage with people with disabilities for well-being and happiness - Professor Dr. Ruzita

KUANTAN, 24 March 2021 - Who would have thought that being born in perfect condition, a person can be called a people with disabilities (OKU) when misfortune strikes.
That was the story shared by the Director of Disability Services Unit, International Islamic University (IIUM), Professor Dr. Ruzita Mohd. Amin.
She came to terms with God’s destiny when she had a fever and contracted polio which paralysed her since childhood.

Minda lestari dalam pengurusan alam sekitar berteraskan maqasid syariah

Isu-isu berkaitan pencemaran alam sekitar terus diperkatakan dari semasa ke semasa. Terbaharu ialah perbuatan melepas dan melupus bahan buangan mengandungi bahan berbahaya ke Sungai Gong yang menyebabkan gangguan bekalan air kepada kira-kira lima juta pengguna di sekitar Lembah Klang. Sebelum ini, terdapat pelbagai kes pencemaran sungai yang memberi kesan secara langsung kepada kualiti kehidupan masyarakat seperti pencemaran sungai Kim-Kim pada awal 2019, pencemaran sungai Selangor pada pertengahan 2019 dan lain-lain lagi.

Manfaat penubuhan Malaysia 16 September 1963

Generasi baharu hari ini mungkin kurang memahami akan pentingnya tarikh 16 September dalam  catatan sejarah negara kita Malaysia. Tarikh 16 September 1963 adalah adalah detik bersejarah menyaksikan penyatuan Persekutuan Tanah Melayu bersama Sabah, Sarawak dan Singapura membentuk negara baharu bernama Malaysia. Walau bagaimanapun, Singapura telah keluar dari Malaysia pada tahun 1965.

Subscribe to PSK