Skip to main content

2,517 pelajar UMP pulang ke kampung sambut Aidilfitri

KUANTAN, 7 Mei 2021 - Seramai 2,517 pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) akan pulang ke kampung halaman masing-masing secara berperingkat untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Sebanyak 18 buah bas disediakan oleh UMP bagi melancarkan penghantaran pulang para pelajar mengikut jadual yang ditetapkan.

Pada hari pertama sahaja menyaksikan lebih 900 orang pelajar telah pulang menaiki kenderaan sendiri, menaiki kenderaan UMP, menaiki kapal terbang dan pulang diambil oleh ibu bapa.

Festival Seni Tari hasilkan karya seni terbaik

PEKAN, 11 April 2021 – Festival Seni Tari (FESERI), Universiti Malaysia Pahang (UMP) akhirnya melabuhkan tirainya dalam penganjuran yang dilaksanakan secara dalam talian baru-baru ini selepas ditangguhkan beberapa kali akibat pandemik Covid-19.
Program itu dikelolakan oleh Sekretariat Kebudayaan dan Kesenian UMP dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Pusat Sukan dan Kebudayaan, Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), Orkestra Universiti Malaysia Pahang (UMPO) dan Sekretariat Mahasiswa Anak Pahang (SEMAMPAN).

Pelajar kembali ke kampus UMP berjalan lancar patuhi SOP

KUANTAN, 6 Mac 2021 - Proses kembali ke kampus bagi pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) pada 6 dan 7 Mac berjalan lancar apabila semua pelajar mengikut prosedur operasi standard (SOP) setelah diberi kebenaran untuk kembali ke kampus secara fizikal.
Mereka ini merupakan antara kumpulan pelajar yang akan menjalani aktiviti melibatkan kerja praktikal, makmal, latihan amali, bengkel dan peralatan khas membabitkan enam kategori yang dibenarkan berdasarkan pengumuman pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) baru-baru ini.

Terima bantuan Yayasan UMP disangka panggilan Scammer

Kuantan, 26 Oktober 2020 - “Saya menyangka ia adalah panggilan individu scammer apabila menerima panggilan telefon dan mengatakan bahawa saya terpilih menerima Bantuan Insentif Kecemerlangan Matrikulasi -Yayasan UMP,” demikian menurut mahasiswa baharu Universiti Malaysia Pahang (UMP), Fatin Ayu Kartika Mohd Suzaki, 20, yang awalnya meragui panggilan telefon yang diterimanya daripada staf Yayasan UMP.

Mahasiswa luar kampus terima sumbangan makanan YaPEIM dan UMP

Pekan, 15 Oktober 2020 -  Seramai 200 mahasiswa Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang tinggal di luar kampus dan tidak dapat pulang ke kampung halaman masing-masing telah menerima sumbangan makanan dalam program Foodbank 2.0 anjuran Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM).

Penyerahan sumbangan itu diserahkan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Dato’ Ts Dr. Yuserrie Zainuddin dan Pengurus YaPEIM Negeri Pahang, Nor Khalilah Hanaim Abdul Hamid. 

Selam Scuba tarikan baharu mahasiswa UMP

Pulau Perhentian, 24 Julai 2020 – Suatu pengalaman baharu buat mahasiswa yang meminati aktiviti selam skuba apabila ia mula diperkenalkan sebagai aktiviti terbaharu anjuran Pusat Kokurikulum Universiti Malaysia Pahang (UMP).

Baru-baru ini seramai 15 mahasiswa yang terdiri daripada badan beruniform dan pelajar kelas UQS2171 bersama empat orang staf UMP berpeluang mengikuti program latihan Sea Survival & Open Water Scuba Diving (SCUBA) SIRI 11 anjuran Pusat Kokurikulum, Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (JHEPA).

Subscribe to JHEPA