Skip to main content

Bengkel penerbitan IPS tingkat kemahiran hasilkan jurnal berimpak tinggi

Kuantan, 26 Oktober- Dalam meningkatkan kompentasi dan penerbitan dalam kalangan pelajar pasca siswazah, Institut Pengajian Siswazah (IPS) universiti ini mengadakan Publication Training Workshop for Postgraduate yang berlangsung di Bangunan Canseleri, UMP Gambang. Bengkel yang diadakan selama dua hari ini membabitkan seramai 58 peserta ini bertujuan memberikan pendedahan kepada peserta tentang bagaimana dan kaedah untuk menerbit kertas penyelidikan mereka di dalam mana-mana Scopus atau jurnal yang berimpak tinggi.

Santai Seni Semarakkan Ekspo Konvokesyen UMP

Pekan, 27 Oktober - Penganjuran Santai Seni Warisan menyemarakkan Ekspo Konvokesyen UMP (ExpoConvo) tahun ini menjelangnya Majlis Konvokesyen UMP Kali Ke-13 yang bakal diadakan pada 10 dan 11 November depan di Kompleks Sukan UMP Gambang. Sambutan ExpoConvo ini turut membolehkan para pengunjung dalam kalangan keluarga graduan dan orang awam untuk mengenali Universiti Malaysia Pahang (UMP) dengan lebih dekat, khususnya keunikan Universiti ini dalam konteks program akademik dan pencapaian penyelidikan saintifiknya.

Nur Athirah Siswazah Kejuruteraan Ceburi Bidang Perniagaan Kuih Kapit

Siswazah Kejuruteraan Kimia & Sumber Asli (FKKSA), Nur Athirah Mohamed Basri yang minat menceburi bidang perniagaan membuktikan kesibukan dalam pengajian bukan halangan buatnya menghasikan produk Kuih Kapit Dap Dap yang kian digemari ramai.

Berasal dari Paloh Hinai, Pekan kini boleh berbangga dengan pencapaiannya setelah dua tahun mula berjinak-jinak dengan perniagaan ini. Bagi beliau, seorang mahasiswa itu perlu bergerak pantas seiring dengan peredaran waktu malahan turut mengikut keadaan ekonomi pada masa ini.

Mahasiswa FKASA pupuk semangat cintakan alam sekitar

Kuantan, 27 Oktober – Menyedari kepentingan penjagaan alam sekitar tanggungjawab bersama mendorong seramai 45 mahasiswa Fakulti Kejuruteraan Awam dan Sumber Alam (FKASA) termasuk dari luar negara berganding bahu menjayakan  program khidmat komuniti bagi membersihkan pantai serta menanam 500 pokok bakau di Pantai Chendor Kuantan.

Pelajar Antarabangsa Timba Pengalaman  Hayati Keindahan Alam

Cherating, 27 Oktober– Seramai 30 orang pelajar antarabangsa Universiti Malaysia Pahang (UMP) dari Bangladesh, China, Egypt, India, Iraq, Nigeria,  Pakistan, Sudan, Somalia dan Yaman menyertai program kesukarelawanan sambil menimba pengalaman baharu melalui pengenalan kepada tempat menarik di negeri Pahang. Program dianjurkan Pejabat Antarabangsa UMP dengan bertemakan `Love Nature’ ini.

Alex rangkul Anugerah Olahragawan UMP

Kuantan, 25 Oktober  – Mahasiswa  Universiti Malaysia Pahang (UMP) dari Fakulti Kejuruteraan Awam dan Sumber Alam (FKASA), Alex Tiong Sie Hung  yang cemerlang dalam sukan renang dengan meraih pingat emas bagi Kejohanan Sukan Institut Pendidikan Tinggi (SUKIPT) dan MASUM 2018 merangkul Anugerah Olahragawan dalam Majlis Penghargaan Sukan UMP yang berlangsung di Sri Manja Boutique, Indera Mahkota baru-baru ini.

UMP tawar kursus bahasa Mandarin untuk industri  

Universiti Malaysia Pahang (UMP) menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) dengan Alliance Steel (M) Sdn Bhd (ASSB) dan ATOZ Solution Sdn Bhd dalam usaha meningkatkan kemahiran kakitangan mereka dalam berbahasa Mandarin. Kolaborasi ini juga bakal memanfaatkan mahasiswa universiti terhadap penempatan latihan industri dan peluang kerjaya.

Menteri Luar Berkunjung Bertemu Warga UMP

Kuantan, 22 Oktober- Menteri Luar Malaysia, Datuk Saifuddin Abdullah hadir bertemu dengan lebih 1000 warga Universiti Malaysia Pahang (UMP) dalam Program Ramah Mesra yang berlangsung di Dewan Astaka UMP Gambang.

Hadir dalam program Naib Canselor UMP, Profesor Dato’ Sri Dr. Daing Nasir Ibrahim bersama pengurusan universiti. Sambutan dimeriahkan dengan berlangsungnya Fiesta Makanan Antarabangsa anjuran mahasiswa antarabangsa dan Pejabat Antarabangsa UMP.

UMP going greener MoU with Greentech Malaysia

A Memorandum of Understanding (MoU) between Universiti Malaysia Pahang (UMP) and Malaysian Green Technology Corporation (GreenTech Malaysia) was inked currently, to collaborate and promote effort in research cooperation in the development of green technology policy, management and the industry 4.0.
 
Sustainable development and reducing carbon footprint are important to the world and also the Malaysian government as one of its critical agenda where Green Technology Master Plan 2017-2030 was developed to achieve these objectives.