Skip to main content

Belon Hitam

‘Funfair’ atau pesta riang ria merupakan salah satu tempat yang paling digemari dalam kalangan kanak-kanak. Tidak terkecuali bagi Amir, dia juga turut suka pergi ke pesta riang ria. Ibu bapanya telah berjanji untuk membawa Amir ke pesta riang ria pada malam minggu nanti. Tiba hari yang dijanjikan, Amir kelihatan segak berbaju kemeja pendek berwarna biru dan berseluar jean berwarna hitam serta bertopi merah. Tiba di pesta riang ria suasananya sangat ceria, penuh dengan cahaya dari lampu yang berwarna-warni dan dipenuhi dengan pelbagai hiburan.

COVID-19: Penyesalan Terbesar Umat Manusia Moden

Lima tahun yang lalu pada tahun 2015, seorang jutawan dan pengasas bersama syarikat Microsoft, Bill Gates telah memberi amaran kepada dunia tentang kemunculan suatu pandemik dahsyat yang bakal melanda alam sejagat. Pandemik ini turut diramalkan bakal memakan korban jutaan nyawa manusia dan memberi impak terhadap kekayaan global dengan nilai anggaran kerugian mencecah sehingga USD 3 trillion. Malangnya, dunia memandang sepi amaran hartawan tersohor itu. Tiada sebarang daya usaha yang sewajarnya dilakukan oleh mana-mana negara kuasa besar dunia.

UMP and Hebei University, a decade together

It has been a decade for Universiti Malaysia Pahang (UMP) to collaborate with Hebei Universitiy (HBU) since the establishment of Mandarin Language & Culture Centre (MLCC) in 2011. With the support of the Ministry of Higher Education (MOHE), Confucius Institute Headquarters (Hanban) and HBU, MLCC was upgraded to Confucius Institute in 2018.

642 Hari Mengupas Watak Pentadbir Hari Ini

Bersyukur kita ke hadrat Allah SWT kerana mengurniakan kesihatan yang terbaik untuk kita meneruskan agenda kehidupan kita di bumi Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang kita cintai. Mungkin rakan-rakan sekalian tertanya-tanya apa yang dimaksudkan dengan 642 hari? 642 hari juga bersamaan dengan 1 tahun 277 hari, kurang 88 hari mencukupkan angka dua tahun. Kita tinggalkan dahulu angka ini kerana ada perkara yang lebih penting untuk dibincangkan.
 
Amanat Tahun 2021

Sedekad bersama UMP dan Hebei University

Sedekad usia Universiti Malaysia Pahang (UMP) menjalinkan kerjasama dengan Hebei Universitiy (HBU) sejak mulanya penubuhan Pusat Bahasa Mandarin dan Kebudayaan (MLCC) pada tahun 2011. Dengan sokongan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Confucius Institute Headquarters (Hanban) dan HBU, kini MLCC telah dinaik taraf menjadi Institut Konfucius pada tahun 2018.

Malay Martial Arts

Malay martial arts, Silat becomes one of the national heritages, registered under Intangible Cultural Heritage. Silat is an art that exists in the Malay Archipelago. Many studies about this art agree that Silat existed since the early of Langkasuka Kingdom (2nd century).

Today, Silat is recognised not only for martial art but also for a combative sports game. There are 548 associations registered under the Persatuan Silat Kebangsaan Malaysia or the National Silat Federation of Malaysia.

Subscribe to Experts