Skip to main content

Sumbangan Tabung MyGift UMP Semarak Ramadan

Sepanjang bulan Ramadan ini Pusat Islam dan Pembangunan Insan (PIMPIN) bakal menganjurkan pelbagai aktiviti bagi mengimarahkan bulan yang mulia ini dengan penganjuran Festival Ramadan bermula 15 Mei hingga 13 Jun depan dengan pengisian Solat Tarawikh, Tadarrus dan Iftar Jamaie. Aktiviti lain termasuklah program Memasak Bubur Lambuk, Anda Tanya Ustaz Jawab “Ramadan datang bersediakan kita”, Singgah Mesra “Ibrah Sinar Mualaf”, Kuliah Dhuha : Mengejar Lailatul Qadar, Seminar Nuzul Al- Quran dan banyak lagi.

RM129 thousand for Ramadhan Activities

Pekan, - Islamic Centre & Human Development (PIMPIN) will be organizing Ramadhan Festival to enliven the Holy Month of Ramadhan. Various activities will done from 15 May to 13 June 2018, such as Tarawikh Prayer, Quran Recital, Iftar Jamaie, Nuzul Al-Quran Seminar and many more.

Pasukan UMPBot cipta robot

Kuala Lumpur - Mahasiswa Universiti Malaysia Pahang (UMP) berjaya mencipta robot  yang hanya  mengambil masa dalam tempoh tiga bulan bermula dengan proses membina dan menyiapkan robot untuk dipertandingkan dalam ROBOCON 2018 yang telah berlangsung di Dewan Seri Sarjana, UNITEN, Bangi baru-baru ini. Mereka terdiri daripada 16 mahasiswa Fakulti Kejuruteraan Pembuatan (FKP), lima mahasiswa Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FKEE) dan dua mahasiswa Fakulti Kejuruteraan Mekanikal (FKM)

 

Karnival Kerjaya UMP tawar 10,000 peluang pekerjaan

Sebanyak 10,000  peluang dalam pelbagai bidang pekerjaan  ditawarkan pada Karnival Kerjaya Universiti Malaysia Pahang (UMP)University To Industry anjuran  Pusat Pembangunan dan Penempatan Kerjaya    (CPDC) yang akan berlangsung selama dua hari pada 21 (Sabtu) dan 22 April (Ahad) ini bertempat di Dewan Astaka UMP Gambang.

Penasihat CPDC, Dato’ Ir. Jeffrey Chooi Beng berkata, karnival itu membolehkan pelajar mencari peluang pekerjaan yang sesuai dengan kelayakan masing-masing di samping memperoleh maklumat mengenai kriteria yang diperlukan oleh industri.

UMP sasar program pemerkasaan Khidmat Inovasi Sosial

Merealisasikan agenda `Memasyarakatkan Teknologi’ melalui Lonjakan Strategik 5 dalam Pelan Strategik Universiti Malaysia Pahang (UMP) 2016-2020 mensasarkan lebih banyak program pengkomersialan teknologi dan produk akademia UMP bagi memperkasa masyarakat sebagai tanggungjawab sosial korporat (CSR) dan khidmat inovasi komuniti (CSI) universiti ini.

Duta Besar Jerman teruja pembangunan akademik dan penyelidikan UMP

Universiti Malaysia Pahang (UMP) menerima kunjungan hormat daripada Duta Besar Jerman di Malaysia, Nikolaus Von der Wenge Graf Lambsdorff bertempat di UMP Gambang Baru-baru  ini.

Ketibaan delegasi Jerman ini diringi oleh Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC),  Datuk Seri Jebasingam Issace John yang tiba di UMP pada  jam 10.30 pagi disambut oleh Naib Canselor UMP, Prof. Dato Sri  Ts. Dr. Daing  Nasir Ibrahim.

Subscribe to General