Skip to main content

Graduates of UMP, the preferred choice of the job market

The engineering and technology programmes offered by Universti Malaysia Pahang (UMP) have always undergone advancement and given added values through continuous benchmarking process using world-class model, a result of a partnership programme with Karlsruhe University of Applied Science (HsKA) Germany.
This is seen as the best case in point in producing graduates who are competent, holistic, balanced and with entrepreneurial characteristics who meet the needs of the industry.

Samsiar nekad balas pengorbanan ibu

Kuantan, 10 November - "Saya hadiahkan kejayaan ini kepada ibu saya, seorang ibu tunggal yang telah bekerja keras membesarkan saya dan kakak sejak kehilangan ayah 11 tahun yang lalu," kata graduan Fakulti Sistem Komputer & Kejuruteraan Perisian,  Samsiar Shamsuddin yang menerima Anugerah Profesor Dato’ Dr. Mashitah Mohd Yusoff  pada Konvokesyen ke-13 Universiti Malaysia Pahang (UMP). 

Anak Peneroka Felda Dinobatkan Penerima Anugerah Pelajaran Diraja

Kuantan, 10 November- Kesungguhan kedua-dua ibu bapa Umi Zaidatul Azeera Mohd Nawi, 23   menyediakan pendidikan yang sempurna walaupun mereka sendiri tidak mempunyai pendidikan yang tinggi merupakan satu titik keinsafan buat penerima Anugerah Pelajaran Diraja (Pingat Jaya Cemerlang) pada Majlis Konvokesyen Ke-13 Universiti Malaysia Pahang (UMP) untuk tidak bersikap sambil lewa dalam pengajian jurusan Sarjana Muda Sains Komputer (Sistem Komputer & Rangkaian) dengan Kepujian.

Rahmad restu minat anak dalam bidang Kejuruteraan

Kuantan, 11 November- Suhazri Amrin Rahmad,23 yang merupakan anak penyanyi rock yang terkenal di Malaysia era 90-an , Rahmad  Tohak yang dikenali sebagai Rahmad Mega, telah menerima ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Kejuruteraan  Elektrik (Elektronik)  pada Majlis Konvokesyen Ke-13 di UMP kampus Gambang hari ini.

Suhazri Amrin yang merupakan anak sulung kepada penyanyi itu berkata kejayaan pada hari ini ingin dihadiahkan kepada ibubapanya yang telah banyak memberi dorongan selama ini.

Kembar Terima Ijazah UMP Serentak

Kuantan, 10 November – Pasangan kembar seiras antara penerima ijazah Sarjana Sains Kejuruteraan Mekanikal pada Majlis Konvokesyen Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang ke-13 di sini. Farah Alia Fauzi,27 dan Farah Ayuni Fauzi, 27, merupakan pelajar kembar seiras yang tidak pernah berpisah sejak dilahirkan. Kedua-dua mereka bercita-cita ingin menjadi  tenaga pengajar sejak di bangku sekolah mengikuti jejak langkah ayah mereka, Fauzi Ismail, 53 yang berkhidmat sebagai guru.  

Canselor UMP saran perkukuh budaya kebahagiaan dan integriti dalam sistem pendidikan

Kuantan, 10 November- Penyesuaian strategik universiti hendaklah mengutamakan aspek ketelusan urus tadbir berpaksikan integriti, akauntibiliti dan etika yang sama sekali tidak boleh dikompromi oleh kepimpinan universiti. Malahan, aspirasi Kementerian Pendidikan Malaysia untuk mewujudkan sistem pendidikan yang bersendikan budaya kegembiraan, kebahagiaan, kasih sayang, kemanusiaan dan hormat-menghormati adalah amat tepat pada masanya.

Subscribe to Academic