Skip to main content

UMP dan Yayasan Sime Darby sumbang kelengkapan sekolah dalam Program Kembali ke Sekolah `Huluran Kasih’

Pekan, 12 Disember – Seramai 300 pelajar sekolah rendah dan menengah yang terdiri daripada anak-anak golongan berpendapatan rendah (B40) sekitar Kuantan dan Pekan seronok menerima pakaian dan kelengkapan sekolah baharu dalam program Kembali ke Sekolah `Huluran Kasih’ anjuran Universiti Malaysia Pahang (UMP) dengan kerjasama Yayasan Sime Darby (YSD) di UMP Pekan hari ini.

FKM Reka Kerusi Buat Adam

Pekan, 6 September-  Seorang kanak-kanak kelainan upaya (OKU) tersenyum gembira apabila menerima kerusi roda khas yang dinamakan Adam’s  Chair  yang dihasilkan oleh mahasiswa dan sekumpulan pensyarah dari Fakulti Kejuruteraan Mekanikal (FKM)  baru-baru ini. Muhammad Adam Ayrash Abdullah, 8 tahun merupakan murid Tahun Dua Sekolah Kebangsaan Serandu yang mengidap Cerebral Palsy (CP) sejak lahir sehingga menyebabkannya ketidakupayaan mengawal pergerakan otot. 

 

Program Motivasi Intensif QGen Beri Pendedahan STEM

Kuantan, 16 Julai – Fakulti Kejuruteraan Kimia & Sumber Asli (FKKSA) dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Korporat & Kualiti (JHKK), Jabatan Jaringan Industri & Masyarakat (JJIM) dan Persatuan Pelajar Kejuruteraan Kimia (CHEST) telah menganjurkan Kem Motivasi Intensive QGen 2018 yang diadakan di Cempaka Beach Resort, Kuantan, Pahang baru-baru ini.

Pendedahan Literasi Digital Didik Kanak-kanak Celik Teknologi

Pekan, 12 Julai- Penggunaan teknologi kini semakin  berkembang dengan pesat dan golongan kanak-kanak juga tidak ketinggalan  dalam menjadikan teknologi sebagai salah satu komponen penting yang diperlukan dalam pendidikan masa kini. Teknologi pada masa kini banyak memberikan  kesan kepada pendidikan awal kanak-kanak.

Di samping itu, teknologi media mahupun pelbagai teknologi baharu banyak membantu meningkatkan kefahaman terhadap maklumat yang ingin disampaikan dan meningkatkan perkembangan pengetahuan dan literasi kanak-kanak.

Subscribe to Community