Skip to main content

Pemantapan Kursus Integriti dan Anti Rasuah Melalui Pembelajaran Berasaskan Pengalaman: Dengan Kaedah Pembelajaran Sesi Moot Court

 

Trend peningkatan rasuah dalam kalangan belia dan juga jenayah kolar putih semakin menjadi-jadi. Walaupun kita kini berada dalam fasa endemik, kes rasuah tidak pernah reda. Ini disokong oleh statistik daripada laman sesawang Suruhanjaya Pencegah SPRM dengan data dari Januari sehingga Ogos 2022 sahaja, sebanyak 713 tangkapan meliputi pelbagai sektor telah dibuat. 

MTUN buka peluang pengajian tinggi untuk bidang TVET

Majlis Perasmian Minggu Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) Negara 2022 dan pengisytiharan 2 Jun sebagai Hari TVET Negara oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri menggambarkan kesungguhan Kerajaan Malaysia untuk meningkatkan martabat TVET sebagai bidang pilihan utama dan bukan lagi sebagai bidang yang menjadi pilihan terakhir dalam meneruskan pengajian. 

Pembangunan Ekosistem Industri Kenderaan Elektrik (EV) Negara perlu disokong

Industri kenderaan elektrik atau EV bukanlah merupakan suatu industri yang baharu. Malah, industri ini sudah bertapak lebih daripada sepuluh tahun di Eropah dan Amerika Syarikat. Ini dapat dilihat di Amerika Syarikat (AS) merupakan antara pengeluar terbesar bagi pengguna EV iaitu 41 peratus daripada penjualan dunia. Malah, AS dijangka menyaksikan pertumbuhan tertinggi dalam pasaran. 

Congratulations MScTILS Graduates!

Universiti Malaysia Pahang (UMP) celebrated the 16th Convocation Ceremony from 6 August to 9 August 2022 in the Sports Hall, UMP Gambang Campus. A total of 4,083 graduates for 2021 comprising doctoral and master’s graduands (280), bachelor’s (2,235) and diploma graduands (506), and UMP Advanced graduands (1,062) received degrees and diplomas.

Subscribe to Experts