Skip to main content

Maqasid syariah panduan dalam pengurusan OKU

Salah satu kategori ahli masyarakat yang perlu diberi perhatian dan diurus dengan kaedah yang sedikit berbeza dengan insan biasa ialah Orang Kurang Upaya (OKU). Hal ini bertujuan agar kemaslahatan golongan ini sentiasa terpelihara. Mengikut Akta Orang Kurang Upaya 2008, OKU termasuklah mereka yang mempunyai kekurangan jangka panjang fizikal, mental, intelektual atau deria yang apabila berinteraksi dengan pelbagai halangan, boleh menyekat penyertaan penuh dan berkesan mereka dalam masyarakat. 

Seni dalam penyeliaan pascasiswazah

Bidang penyeliaan bukanlah satu bidang yang mudah. Apatah lagi apabila seorang ahli akademik yang baharu sahaja tamat pengajian ijazah doktor falsafah (PhD) terus diberikan tanggungjawab menyelia pelajar di peringkat ijazah sarjana atau Doktor Falsafah. 

Di Universiti Malaysia Pahang (UMP), Kursus Penyeliaan disediakan kepada ahli-ahli akademik yang masih baharu dan belum berpengalaman dan ini sedikit sebanyak dapat membantu penyelia muda bersedia dari segi mental, emosi dan fizikal. 

Serlahkan semangat patriotik dengan mengambil vaksin Covid-19

Sehingga tarikh 18 Oktober 2021, hampir 70 peratus peratus rakyat Malaysia sudah lengkap menerima vaksin Covid-19. Sikap rakyat Malaysia yang berlumba-lumba untuk mengambil vaksin Covid-19 wajar dipuji. Sehubungan itu, kerajaan pimpinan Yang Amat Berhormat Dato Sri’ Ismail Sabri telah mengambil langkah mengumumkan kebenaran rentas negeri pada 11 Oktober 2021 apabila lebih 90 peratus penduduk dewasa di Malaysia telah pun divaksin.  

Memahami Pemikiran Golongan Antivaksin

‘Lima peratus daripada 15,000 responden yang menyertai tinjauan dalam talian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menolak untuk menerima vaksin Covid-19’. 

‘Tunku Mahkota Johor (TMJ) akan bertemu dengan 779 guru yang menolak untuk menerima vaksin Covid-19’.

Layakkah anak muda kini menjadi pewaris negara?

Hari Kemerdekaan dan Hari Malaysi pada tahun ini diraikan walaupun secara sederhana namun semangat patriotisme itu sewajarnya dihiasi dengan kegembiraan dan rasa syukur atas perjuangan yang telah dilakukan oleh nenek moyang kita dahulu. Namun, seringkali didengari anak muda kini tidak lagi mempunyai semangat patriotisme yang tinggi. Benarkan tanggapan ini? Adakah semangat patriotisme itu hanya sekadar mengibarkan Jalur Gemilang dan nyanyian Lagu Negaraku?

Subscribe to Experts