Skip to main content

Gangguan Emosi Pengaruhi Prestasi Pekerja

Tidak dinafikan pekerja adalah aset sesebuah negara, institusi atau organisasi. Tanpa pekerja, negara sukar untuk dibangunkan. Manakala sesuatu orgnisasi juga tidak dapat beroperasi dengan cemerlang dan gemilang. Jadi, pekerja adalah aset negara yang tidak boleh dipandang enteng walaupun pada dasarnya orang melihat organisasi sebagai jentera yang menggerakkan pembangunan negara. 

Sisa Industri Lynas – Adakah Ia Merbahaya?

Isu keselamatan berkaitan dengan operasi kilang Lynas di Gebeng, Pahang sekali lagi menjadi isu perdebatan apabila tiba masanya untuk lesen operasi Lynas hendak diperbaharui.  

Perkara ini bukan pertama kali berlaku tetapi berlaku setiap kali bila tiba masanya untuk lesen operasi Lynas hendak diperbaharui. Perdebatan ini menjadi bertambah meriah terutamanya apabila tiba musim pilihan raya atau apabila berlaku pertukaran kerajaan.

GIGvaganza ke Mersing

‘Get into Grammar’ Vaganza atau lebih dikenali sebagai GIGvaganza merupakan salah satu program yang tidak asing lagi di Pusat Bahasa Moden (PBM), Universiti Malaysia Pahang (UMP). Ia telah melangkah setapak lagi apabila UMP Advanced (UMPA) memohon program GIGvaganza ini diteruskan di Mersing, Johor di bawah Program Yayasan PETRONAS empower ECER. Program sehari itu berjaya dianjurkan pada 6 Disember 2022 bertempat di Sekolah Menengah Kebangsaan Anjung Batu, Mersing, Johor.

Industri Perlombongan Negara dan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG): Satu Tinjauan

Setiap kali inisiatif perlombongan diumumkan, terdapat banyak tanggapan atau perspektif negatif terhadapnya. Mungkin banyak insiden-insiden pencemaran alam masa lalu masih menghantui pelbagai pihak bila melibatkan industri perlombongan. 

Malaysia tidak terkecuali dalam hal ini apabila beberapa pengumuman oleh kerajaan mengenai potensi mineral negara berjumlah RM 4.1 trillion dengan penemuan reserve beberapa  mineral kritikal seperti nadir bumi di Kedah, Perak dan terkini di Kelantan yang bernilai RM 125 billion.

Subscribe to Experts