Skip to main content

UMP metrai kerjasama dengan HP

Pulau Pinang, 25 Jun- Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan HP Malaysia Manufacturing Sdn Bhd (HP) hari ini memetrai memorandum perjanjian(MoA) bagi memperkasakan bidang pengajaran dan projek penyelidikan. 

Ianya membabitkan Fakulti Kejuruteraan Pembuatan ( FKP) bagi membangunkan Sistem RFID yang dapat meningkatkan kecekapan logistik penghantaran dan semakan produk untuk dimanfaatkan pekerja dalam industri ini. 

Kolaborasi UMP dan MyHSRCorp dalam Projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi

Kuala Lumpur - Universiti Malaysia Pahang (UMP) bersama tujuh institusi pendidikan tinggi (IPT) lain menjalinkan kerjasama dengan Malaysian High Speed Rail Corporation (MyHSRCorp) dalam merealisasikan pelan transformasi pengangkutan awam darat membabitkan kedua-dua negara iaitu Malaysia dan Singapura.

 

Dengan usahasama strategik ini ianya dapat meningkatkan kemahiran dan kebolehpasaran graduan dalam industri  kereta api di negara ini apabila Projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) ini bakal mewujudkan lebih 22000 peluang pekerjaan.

 

UMP dan PTTSB metrai perjanjian bakal tawar Program Sarjana Operasi Loji Proses

Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan PETRONAS Technical Training Sdn Bhd (PTTSB) hari ini memetrai perjanjian perkhidmatan dalam menjalinkan kerjasama dalam enam bidang termasuk program latihan, projek kerjasama, pemasaran dan jualan, fasiliti latihan, teknikal, teknologi dan perisian.

 

Melalui kerjasama ini juga UMP bakal menawarkan program Sarjana Operasi Loji Proses yang akan dijalankan di kampus universiti dan di Institut Teknologi Petroleum PETRONAS (INSTEP) mulai September 2018. 

 

UMP dan Amin Bio Group Metrai Kerjasama dalam Industri Gelatin Halal

Kuala Lumpur - Dengan kepakaran penyelidikan saintifik dan syariah yang dimiliki, Universiti Malaysa Pahang (UMP) baru-baru ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan Amin Bio Group Shanghai China yang berpengalaman luas dalam pembangunan ekosistem halal di China dalam usaha meneroka dan mewujudkan industri baharu dalam prospek pengembangan industri gelatin halal di negara ini. Gelatin digunakan secara luas dalam pelbagai industri termasuklah industri makanan, minuman, farmaseutikal dan kosmetik.

 

Subscribe to MoU/MoA