Skip to main content

Prof. Madya Dr. Muhammad Sharfi hasilkan e-Anfun, peranti elektronik pengesanan bau

PEKAN, 26 Ogos 2021- Cabaran mengesan bau yang dijalankan oleh pakar bau secara manual selama ini bukanlah satu perkara yang baharu. 

Menyedari akan hal itu, penyelidik dan pensyarah kanan dari Fakulti Teknologi Kejuruteraan Pembuatan dan Mekatronik (FTKPM), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Profesor Madya Dr. Muhammad Sharfi Najib, 45 telah menghasilkan peranti pengesanan bau yang dikenali sebagai e-Anfun atau hidung elektronik.

Semangat kemerdekaan pupuk perpaduan

PEKAN, 20 Ogos 2021 - “Kita perlu bersyukur dengan anugerah kemerdekaan ini dan kita perlu berganding bahu bagi mengekalkan kemerdekaan.

“Perpaduan merupakan tonggak utama dalam kehidupan kita pada hari ini yang perlu dikekalkan dan dipupuk demi kemakmuran negara.

Identiti pentadbir unggul fahami landasan UA Model 2

Artikel ini berpandukan kepada perkongsian Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang (UMP) ke-4, Profesor Ir. Dr. Wan Azhar Wan Yusoff yang bergandingan bersama Pendaftar UMP, Hazmin Aris dalam menjayakan program Siri Pentadbir Unggul (SPU) Siri 3. Mungkin ada yang pertama kali mendengar Universiti Awam (UA) Model 2 atau pada asas kertas kerja penubuhan disebut sebagai IPTA Model 2.

Pengetahuan, kemahiran dan kepimpinan ciri utama pentadbir

PEKAN, 2 Ogos 2021 – Para pentadbir Universiti Malaysia Pahang (UMP) diseru agar mempunyai tiga ciri khusus yang penting iaitu pengetahuan, kemahiran dan kepimpinan dalam mentadbir serta sentiasa membuka minda dalam tugasan dan komitmen yang diberikan.

Pentadbir juga perlu ingat, kehebatan dalam mentadbir bagi seseorang pentadbir itu amat diperlukan di mana-mana Pusat Tanggungjawab (PTJ).

Justeru, usah menganggap pertukaran itu sebagai sesuatu yang negatif.

Penjajahan alaf baharu – Merdekakah Kita?

Merdeka! Merdeka! Merdeka!. Bukan sekadar laungan. Laungan keramat ini sering kita dengar setiap kali menjelangnya Hari Kebangsaan Malaysia pada tanggal 31 Ogos setiap tahun bagi menyemat semangat cintakan negara dalam kalangan rakyat berbilang kaum dan agama. 

Program Amal Rimau Virtual Challenge kumpul dana Tabung Wakaf

PEKAN, 22 Ogos 2021 - Yayasan UMP menganjurkan Program Amal Rimau Virtual Challenge 2021 bagi mengumpul dana Tabung Wakaf Kolej Kediamanan Mawaddah dan endowmen Universiti Malaysia Pahang (UMP).

Menurut Ketua Eksekutif Yayasan UMP, Mohd Jamil Mohd Jaafar, Yayasan UMP sentiasa berusaha untuk mencari dana bagi Yayasan UMP termasuklah untuk Tabung Wakaf Kolej Kediamanan Mawaddah dan disalurkan kepada yang memerlukan.